duurzaamheid begint bij..

100% support, van koffieboer tot barista.

Het Fair Trade-keurmerk is tegenwoordig op veel producten te vinden. Van chocolade tot fruit, van noten tot koffie. Het zou de garantie zijn voor een eerlijke prijs voor de boeren in ontwikkelingslanden. In de koffiewereld is echter een nieuwe trend aan het opkomen: Direct Trade koffie.

Een buffer tegen lage marktprijzen

De marktprijs voor koffie fluctueert enorm. In het verloop van enkele maanden kan deze schipperen tussen een redelijk inkomen tot onder de productieprijs. Dit is één van de grootste gevaren voor het voortbestaan van de koffiesector omdat veel boeren hierdoor niet durven te investeren in betere kwaliteit en hun manier van leven niet kunnen volhouden.

Bij onze branderij leggen we de prijs van de "groene koffie" zo lange mogelijk vast, in samenwerking met de Braziliaanse leverancier, Capricornio en de leverancier uit Nicaragua, Expocamo. Hierdoor bieden we onze boerenpartners een stabiel inkomen en een kwaliteits-premium.

Directe samenwerking vs certificaten en labels

Certificatie is de afgelopen tijd enorm onder vuur. Uit onderzoek blijkt dat het gros van deze certificaten de afgelopen tijd nauwelijks invloed hebben gehad op het leven van boeren. Omdat wij niet van derden afhankelijk willen zijn om onze impact "af te kopen", kiezen wij ervoor om direct de boeren te belonen voor hun werk en nauwe banden met al onze koffieboeren te ontwikkelen. Geen certificaat of label kan op tegen een directe, op vertrouwen gebaseerde relatie tussen gelijkwaardige partners! Samen kunnen we zo duurzaamheidsprogramma's ontwikkelen, kiezen waar we premiums in investeren en elk jaar de kwaliteit samen analyseren en waar mogelijk verbeteren. Dit kunnen wij bewijzen door voor verschillende koffies een "koffie paspoort" aan te leveren.

Circulariteit in de koffielanden

Duurzaamheid vinden wij niet zo'n mooi woord. Voor veel bedrijven betekent dit een "noodzakelijke kost" van zakendoen, maar het zou eigenlijk een integraal deel van de waardeketen moeten zijn. Wij analyseren onze eigen afvalstromen en waardestromen hier in de branderij, maar ook in de koffievelden. Onze partner Capricornio investeert bijvoorbeeld in waterefficiëntie (ze gebruiken i.p.v. het gebruikelijke 4 liter water per kg koffie maar 0,4 liter door hun innovatieve verwerkingssystemen), het opleiding van jongeren met een criminele achtergrond als koffieprofessionals en slim behoud en herstel van de lokale natuur.